top of page
DYLE19.jpg

De Dijle

De Dijle ontspringt in Houtain-le-Val, een deelgemeente van Genappe. De belangrijkste steden waar de rivier doorheen stroomt zijn, van stroomopwaarts naar stroomafwaarts: Court-Saint-Etienne, Ottignies-Louvain-la-Neuve, Waver, Leuven en Mechelen.

Elk jaar worden in het kader van de 'Week van de Netheid' en de Waalse Waterdagen op verschillende plaatsen in de Dijle gedurende een tiental dagen drijvende gieken geïnstalleerd om afval op te halen.

Naast deze gerichte acties kan de stad Waver rekenen op de vzw Aer Aqua Terra, die verontreinigde locaties - zoals rivieren - saneert. Samen met vrijwilligers zet die vereniging zich meerdere malen per jaar dagenlang in om de Dijle schoon te maken.

Hoewel ze momenteel niet bevaarbaar is, wordt de Dijle om de twee jaar opengesteld voor de scheepvaart. Het Riviercontract Dijle-Gete en een aantal gemeentes waar de Dijle doorstroomt, organiseren dan kajaktochten. Bij die gelegenheid proberen ze de mensen ervan bewust te maken dat we de natuur, de fauna en flora, moeten beschermen en dat we aan de kwaliteit van de waterwegen moeten werken.

Neem regelmatig een kijkje op de pagina 'Nieuw(s)' om op de hoogte te blijven van de volgende afvaart.

bottom of page